تولد حضرت فاطمه معصومه
نام شریف ایشان، فاطمه و مشهورترین لقب ایشان معصومهعلیها السلام است. پدر بزرگوارشان، امام هفتم حضرت موسی بن جعفرعلیه السلام و مادر مکرمه ایشان حضرت نجمه خاتونعلیها السلام نام دارند. حضرت نجمه خاتونعلیها السلام مادر امام رضاعلیه السلام نیز هستند.بر این اساس امام رضاعلیه السلام وحضرت معصومهعلیها السلام از یک مادر، برادر و خواهر می باشند.
بشارت ولادت
سال ها قبل از تولد ایشان امام صادقعلیه السلام درباره مقام و منزلت ایشان چنین فرمودند:”برای خدا حرمی است که آن مکه می باشد و برای رسول خدا صل الله علیه وآله و سلم حرمی است که آن مدینه و برای امیرالمومنینعلیه السلام حرمی است که آن کوفه می باشد و برای ما حرمی است که آن قم می باشد. به زودی فرزندی از فرزندان من به نام فاطمه در آن جا دفن می شود؛ هر کس او را زیارت کند، بهشت بر او واجب می شود”.
هجرت حضرت
یک سال بعد از هجرت امام رضاعلیه السلام حضرت معصومهعلیها السلام برای دفاع از امامت و ولایت امام رضاعلیه السلام و به شوق دیدار برادرش به همراه عده ای از برادران و برادرزادگان به طرف خراسان حرکت نمودند. در مسیر عبور، مردم از آنها استقبال می کردند و حضرت معصومهعلیها السلام نیز همچون عمه بزرگوارشان حضرت زینبعلیها السلام پیام مظلومیت وغربت برادر گرامی شان، امام رضاعلیه السلام را به مردم رسانده، مخالفت خود و اهل بیتعلیها السلام را با حکومت حیله گر بنی عباس اظهار می فرمودند.
رنج و مشقت حضرت
کاروان به شهر ساوه رسید و عده ای از مأموران حکومت که به ساوه آمده بودند، با کاروان حضرت به جنگ پرداختند که تقریباً همه مردان کاروان به شهادت رسیدند و حتی به نقلی، حضرت فاطمه معصومهعلیها السلام را نیز مسموم کردند.
حضرت فاطمه معصومهعلیها السلام که به سبب اندوه و غم زیاد این ماتم و مسمومیت از زهر جفا مریض شده بودند و دیگر امکان ادامه راه به سوی خراسان را نداشتند. راهی شهر قم شدند؛ زیرا از پدر بزرگوارشان شنیده بودند که شهر قم مرکز شیعیان ما است.
ورود به شهر قم
مردم شهر قم وقتی خبر حرکت آن حضرت را به شهر قم شنیدند، به استقبال ایشان شتافتند و عده فراوانی از مردم، پیاده و سواره به محضر ایشان رسیدند و در روز 23 ربیع الاول سال 201 هجری قمری شهر قم به قدوم مبارک حضرت فاطمه معصومهعلیها السلام زینت یافت.
ایشان هفده روز در قم زندگی کردند و سرانجام پیش از روشن شدن دیدگان مبارکشان به دیدار برادر، با اندوه فراوان دیده از جهان فرو بستند.
مردم قم نیز با تجلیل فراوان پیکر پاک ایشان را تشییع کردند و در محل کنونی به خاک سپردند.